Sabreren, hoe werkt het?

Gepubliceerd op 4 januari 2023 om 15:05

Je ziet de filmpjes weleens voorbij komen. Iemand slaat met een mes of zelfs een rolex de bovenkant van van een fles champagne eraf. Het is een spectaculair gezicht, maar hoe kan dit eigenlijk zonder dat er bijvoorbeeld glas in de champagne terecht komt? 

 

Voordat je een fles champagne kan sabreren moet je aan een paar dingen denken.

1. De fles moet een temperatuur van 5-6 graden hebben. 

2. Verwijder de volledige folie om de kurk en hals. Let ook op eventuele lijmresten. 

3. Verwijder voorzichtig de muselet.

4. Zoek de laslijn op de fles en houdt die naar boven gericht. Hier beweeg je je sabel overheen. 

5. Duim in de ziel van de fles en de rest van de vingers onder de fles. 

6. Richt de fles NOOIT op iemand. Houdt met gestrekte arm de fles onder een hoek van ongeveer 30 graden schuin omhoog gericht. 

7. Leg nu de sabel op de hals van de fles en laat deze een aantal maal over de hals glijden om te controleren op er geen obstructies op de fles te vinden zijn en waarschuw mensen om je heen nogmaals dat je gaat sabreren. 

8. Sabreer de fles met een vloeiende beweging en met niet al teveel kracht. 

 

Door de druk in de fles kan een kurk een snelheid van meer dan 200 km per uur bereiken. Dit zorgt ervoor dat (indien dit het geval is) wanneer er glas splinters los komen bij de sabrage deze wegschieten en dus nooit in de champagnefles terecht kunnen komen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.